Aktuality

Zpráva z činnosti Evropské asociace onkologické farmacie (ESOP)

Přinášíme zprávu o aktuální činosti ESOP. Byly zvoleny nový výbor (board) a prezídium (extended board) společnosti, které budou společnost řídit v letech 2022-2025. Ve funkci pokladníka je členem výboru Roman Goněc. Výbor nebo prezídium se schází jednou za 6 týdnů, dvakrát do roka se pak schází schůze delegátů, kteří momentálně reprezentují už více než 60 zemí. Vzhledem k narůstajícímu počtu a aktivitě mimoevropských členů bylo odhlasováno, že se společnost přejmenuje na ESOP Global. Z praktických důvodů bylo rozhodnuto sjednotit sídlo a místo registrace společnosti do jednoho státu, kterým bude Německo.

O novinkách ve své činnosti ESOP informuje své členy pravidelnými newslettery a informacemi na svých stránkách www.esop.li

Další vzdělávání v oboru onkologické farmacie umožňuje ESOP jednak prostřednictvím týdenních workshopů (pod názvem EXCOP) konaných obvykle jednou ročně (letos v Johannesburgu) a dále prostřednictvím vzdělávacího programu EUSOP (100h směs elektronického a živého vzdělávání). Tyto programy jsou zpoplatněny a představují jeden ze zdrojů příjmů společnosti.

ESOP nadále rozvíjí své standardy kvality (QuapoS). Aktuálně platí verze 6. Základní teze jsou volně dostupné na stránkách (i v češtině). Verze s obsáhlými komentáři (v angličtině) je dostupná pro členy po vyplnění krátkého dotazníku. V roce 2023 se začne s přípravou verze 7. Prostřednictvím svých standardů se ESOP v roce 2022 výrazně podílel na vzniku evropského doporučení pro práci s cytotoxickými látkami.

Farmaceuti, kteří hledají informace o konkrétních problémech, se nyní mohou zapojit do „Special interest groups“, tj. pracovních skupin zaměřených na konkrétní činnosti onkologických farmaceutů.

ESOP se prostřednictvím ECO účastní projektů organizovaných Evropskou komisí. Z běžících projektů jsou to Protect-Europe (vakcinace proti HPV) a Smartcare (zlepšení kvality života pacientů vyléčených z rakoviny).

Bylo rozhodnuto, že příští kongres ECOP se uskuteční v Lisabonu ve dnech 2.-4.10.2024.

 

Roman Goněc

Delegát za ČR, 19.4.2023

 

ESOP logo

Další aktuality

05. 05. 2024

Vážené kolegyně, vážení kolegové, členové ČFS, Jak už asi víte, letos na podzim EAHP uspořádá první ročník sympozia nazvaného EAHP BOOST.  Již název napovídá,…

30. 04. 2024

Vážené kolegyně, vážení kolegové, přijměte prosím pozvání na společnou akci IKEM a Sekce nemocniční farmacie ČFS. Připravili jsme pro Vás nový vzdělávací formát –…

17. 04. 2024

Aktualizováno – program v příloze Pracovní den Sekce nemocniční farmacie ČLS JEP se koná 24. května 2024 a je možné se ho zúčastnit prezenční…

08. 04. 2024

Dovolujeme si Vás pozvat na XII. odbornou konferenci, kterou pořádá společnost Ardeapharma ve spolupráci s ČLS JEP – SKVIMP a ČFS ve dnech 25….

Související instituce
a webové stránky